4x makkelijke lunch met: kikkererwten
Kikkererwten, eigenlijk bonen in het algemeen, hebben helaas een beetje een stoffig imago. En dat terwijl ze zo ontzettend gezond zijn! Bonen zitten boordevol vezels en eiwitten, en ze vullen enorm. Ook is het goed voor de spijsvertering en staat het er om bekend vol met antioxidanten te zitten. Do we need to say more? Daarom besloten Rosa en Aisha om 4 makkelijke lunch gerechten te maken om mee te nemen naar werk en/of school. Here we go!

Salad in a jar
Ingrediënten:
25 gram rauwe couscous
1/2 avocado of 1 kleine avocado
de helft van een kleine courgette
Snoeptomaatjes, ongeveer 12 stuks
sap van halve limoen
150 gram kikkererwten
1 tl cajunkruiden
1 tl kerrie
25g spinazie
Bereidingswijze:
Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking.
Pureer voor de dressing de avocado met een staafmixer of keukenmachine en voeg het limoensap toe.
Bak de kikkererwten kort en voeg de cajunkruiden en de kerrie toe.
Snijd de courgette in dunne reepjes en de tomaatjes door de midden.
Pak de jar. Doe eerst de couscous in de jar, daarna de courgette, kikkererwten, spinazie, tomaten en dressing!

Bulgursalade
Ingrediënten:
50 gram bulgur
half bouillon
150 gram kikkererwten
12 snoeptomaatjes
1/2 komkommer
1 lente ui
1 teentje knoflook
1 el olijfolie
1 limoen
2 takjes peterselie
peper en zout
Bereidingswijze:
Bereid de bulgur zoals aangegeven op de verpakking meng door het water het bouillonblokje.
Snijd de snoeptomaatjes door de helft, de komkommer in dunne reepjes en de lente ui in ringetjes.
Bak de kikkererwten kort en voeg de cajunkruiden en de kerrie toe
Maak de dressing van het sap van de limoen, de olijfolie, geperste knoflook en de peterselie grof gehakt. voeg peper en zout toe naar smaak.
Neem een schaal, doe hierin de bulgur, tomaten, komkommer en kikkererwten en voeg als laatste de dressing toe.

Wrap met gegrilde bloemkool en hummus
Ingrediënten:
- 1⁄2 bloemkool
- 1⁄2 wortel (geraspt)
- Volkoren wrap
- hummus
- handje sla naar keuze
- 1⁄2 tl cajun
- 1⁄2 tl kerrie poeder
- 1⁄2 tl (gerookte) paprikapoeder
- 1⁄2 knoflookpoeder
Bereidingswijze:
1. verwarm de oven voor op 200 graden
2. snijd van de bloemkool roosjes
3. leg de roosjes op een bakplaat en doe hier en klein beetje water overheen
zodat de kruiden goed blijven plakken. Doe hierna de kruiden over de
bloemkool.
4. Rooster de bloemkool voor ongeveer 10 a 15 minuten in de oven
5. Smeer de wrap in met een laagje hummus
6. Verdeel daarna de bloemkool wortel en sla over de wrap.
7. Rol de wrap op en klaar!

(Tonijn)salade van kikkererwten
Ingrediënten:
- 240 gram kikkererwten (1 blik)
- 1 norivel
- 2 eetlepels mayonaise (mayolein)
- 1 tl mosterd
- sap van halve limoen
- 1 eetlepel kappertjes of gesneden olijven
- teentje knoflook (geperst)
- 1⁄2 van een kleine ui of bieslook (optioneel)
- twee volkoren of speltboterhammen
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
1. Prak met een vork of aardappelstamper de kikkererwten plat. Dit kan ook
met de keukenmachine maar maal de kikkererwten niet te wijn er mag
nog bite aanzitten.
2. Knip het norivel helemaal fijn.
3. Roer het norivel door de kikkerwerten samen met de veganaise, mosterd,
knoflook en het limoensap.
4. Snijd de kappertjes en/of de olijven in kleine stukjes en voeg ook toe aan
de kikkererwten. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel
nog de bieslook of ui toe.
5. Beleg het broodje met een laag kikkererwten salade en sla!